Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Szarlotka babuni

Przepis został przygotowany na ogłoszony przez wojewodę konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna” przez Danutę Wójcik z Żelisławic w gminie Secemin.

Składniki:
- 30 dag mąki,
- 15 dag masła (masło pół na pół ze smalcem lub margaryną),
- 1 żółtko,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 1 kg jabłek (antonówki lub papierówki),
-  25 dag + 10 dag cukru,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 10 dag cukru pudru.

Sposób przyrządzenia:
Pokrojone w cząstki jabłka podlać niewielką ilością wrzącej wody i rozgotować. Dodać 25 dag cukru, ogrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy masa jabłeczna nieco zgęstnieje, odstawić z ognia i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, cukier, posiekać starannie nożem, następnie dodać żółtko i śmietanę (ewentualnie l łyżkę spirytusu). Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką. Ciasto włożyć do miseczki, przykryć ściereczką i pozostawić w zimnej spiżarni lub w dolnej części lodówki na l godz. Tortownicę posmarować tłuszczem, 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy. Powierzchnię ciasta ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika – ok. 200 st., lekko podpiec, lecz nie rumienić. Gdy ciasto zżółknie wyjąć i posypać bułką tartą. Na powierzchnię rozłożyć równomiernie masę jabłkową. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić w paski około 1 cm i położyć je na obwodzie formy. Ciasto ponownie włożyć do piekarnika. Zarumienić na jasno złoty kolor. Szarlotkę posypać przez sito cukrem pudrem wymieszanym z zapachem waniliowym.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Ciasta i desery Szarlotka babuni