Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dania kuchni żydowskiej
Dania kuchni żydowskiej

Ludność żydowska przez lata zamieszkiwała region świętokrzyski. Okolice Chęcin, Chmielnika, Kielc i wielu innych większych miast był gęsto zaludniony żydami, którzy stanowili duży procent społeczności. Wkomponowali się także w tradycje regionu. Również kuchnia żydowska stała się popularna w wielu innych domach. Przy okazji przedstwiania przepisów kuchni żydowskiej nie sposób nie wspomnieć o koszerności.
Koszerność dotyczy wielu reguł obowiązujących w prawie żydowskim, które określają rodzaje produktów dozwolonych do spożywania. Tyczy się to zarówno pokarmów, jak i napojów czy leków. Określone są także warunki w jakich żywność ma byc produkowana i spożywana. Zasady te wywodzą się z Tory, czyli Mojżeszowego Pięcioksięgu.
Podając za Wikipedią: "Dopuszczone do spożywania jest mięso zwierząt posiadających "rozszczepione kopyto" i przeżuwających, stworzeń wodnych posiadających płetwy i łuski, niektórych gatunków szarańczy, niektórych gatunków ptaków. Nie dotyczy to jednak krwi oraz niektórych części (np. nerw kulszowy), które są zakazane. Dozwolone jest mleko i jaja pochodzące od zwierząt, których mięso jest koszerne, miód i inne produkty. Owoce powinny pochodzić z drzew mających co najmniej trzy lata."
Nie wolno między innymi przygotowywać potraw mięsnych i mlecznych w tych samych garnkach, podawać ich i spożywać jednocześnie. Przepisy koszerności określają też w jaki zwierzę ma być zabite. Potrawy mleczne i rybne oraz wino i inne alkohole również muszą być koszerne.
Poniżej przedstawiamy przepisy na dania kuchni żydowskiej, które często pod zmienionymi nazwami przygotowują mieszkańcy wielu zakątków regionu świętokrzyskiego.

Filtr tytułów 

# Tytuł artykułu Autor Odsłony
1 Cymes z marchwi Krzysztof Żołądek 1643
2 Czulent Krzysztof Żołądek 1846
3 Karp po żydowsku Krzysztof Żołądek 1139
4 Kugel z makaronu Krzysztof Żołądek 2354
5 Kugel z rodzynkami Krzysztof Żołądek 1663
6 Szabasowy kugel ziemniaczany Krzysztof Żołądek 2849

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania kuchni żydowskiej